Mont Saint Michel en Saint-Malo

Reisverhalen en foto's van Freddy en Linda

Fotoalbum Mont Saint Michel, Cancale en Saint Malo 2012

De Mont Saint Michel is gelegen in Bretagne en is door zijn originele ligging en bijzondere architectuur een absolute toeristische trekpleister. Het is in feite een enorme granietrots die verbonden is met het vasteland door een handmatig aangelegde dijk. In vroegere tijden kon de rots alleen bereikt worden bij eb, bij hoog water was de rots onbereikbaar aangezien het verschil tussen eb en vloed tot 14 meter kan bedragen. Het tij komt ook zeer snel op en mede door de sterke stroming zijn al heel wat mensen in de problemen gekomen.

Momenteel is de rots bereikbaar via een aangelegde dijk maar ze willen de toegang terug brengen tot de originele versie. Daar is men nu volop mee bezig.

Hoog boven op de rots staat de abdij, gebouwd tussen de 11e en 16e eeuw, die ook binnenin te bezichtigen is.

In de smalle straten, die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers vindt men een overvloed aan restaurants en souvenirwinkels.

Cancale ligt in de regio Bretagne aan de Côte d'Emeraude.

Het is bekend om zijn haven en de schelp- en oesterkwekerijen. In de haven en op de kade waar ontelbare horecazaken zijn, is er altijd veel bedrijvigheid door het komen en gaan van de boten. Diverse stalletjes met oesters en verse schelpdieren zijn de belangrijkste attracties in dit gemoedelijke havenstadje.

 

Saint Malo is een populaire toeristische trekpleister in de regio Bretagne.

Het is een ommuurde oude vestigingsstad waarvan de omwalling nog altijd behouden is gebleven. Het oude stadsdeel binnen de muren wordt Intra Muros genoemd, is heel authentiek en telt ontelbare restaurants en winkels.

Men kan een wandeling maken op de versterkte muren, een afstand van ongeveer 1,8 km met uitzicht op zee.

Populaire bezienswaardigheden zijn: het kasteel, het Fort National dat alleen toegankelijk is bij eb en de eilanden van Grand Bé en Petit Bé, ook alleen toegankelijk bij laag water.

Vanuit Saint Malo kan men de hoge snelheidsboot nemen naar de eilanden Yersey en Guernsey.

Deze afbeelding zegt meer dan duizend woorden!!

Fotoalbum Mont Saint Michel 2017

 

Na 10 jaar van werkzaamheden hebben de Mont Saint Michel en de baai hun oorspronkelijke maritieme karakter terug gekregen. Bij springtij is de Mont Saint Michel voortaan weer een eiland. De parkeerplaats aan de voet van de rots is verdwenen wat het landschap ten goede komt.

De nieuwe dam op de Couesnon rivier is de nieuwe pijler van dit project en zorgt ervoor dat het slib weggespoeld kan worden.

De nieuwe toegangsweg is een soort brug om als het ware over het water te lopen. Vanaf de parkeerterreinen, die gelegen zijn op 2,5 km van de Mont Saint Michel, zijn er diverse mogelijkheden om de rots te bereiken: te voet, met de pendelbus of de paarden wagen.